Home | De ce bat clopotele in fiecare zi la ora 12.00 ?  
   
De ce bat clopotele in fiecare zi la ora 12.00 ?
Ioan de Hunedoara – Johannes de Hunyad a fost unul dintre cei mai vestiti cavaleri ai Europei epocii lui.
Clopotele bisericilor catolice din toata lumea bat neintrerupt in fiecare zi la ora 12, din vara anului 1456, in amintirea marelui cavaler care cu un curaj si o inteligenta deosebita a reusit sa invinga una din cele mai mari si bine organizate armate de pana atunci, armata lui Mohamed Cuceritorul.
Mohamed Cuceritorul si tunurile sale
Pe scurt: la Belgrad, Mohamed Cuceritorul a adus cu el si patru tunuri, cele mai mari care s-au fabricat pana atunci. Ghiulelele lor au sfaramat puternicele ziduri ale cetatii. In acel moment, Ioan de Hunedoara, a pornit cu cativa cavaleri pe sub tirul tunurilor, a ucis tunarii si a intors tunurile catre armata lui Mohamed. Turcii au intrat în panica si s-au imprastiat, iar armatele reunite ale Europei – catolici şi ortodocsi – au obtinut atunci una din cele mai mari victorii din istorie. Se spune că daca ar fi trecut atunci de cetatea Belgradului, turcii nu mai puteau fi opriti pana la Roma si cu sigurantaS, alta ar fi fost azi soarta Europei  
Papa Catalist al II-lea a decis atunci ca in fiecare zi la ora 12 clopotele bisericilor din intreaga lume sa bata in amintirea marii victorii al carei erou a fost Ioan de Hunedoara - Johannes deHunyad.
 
   
Scena din lupta de la Belgrad
 
 
 
  Contact Us | Terms of Use | Privacy Statement
Copyright © 2010 . All Rights Reserved.